Aircraft Call Sign – Çağrı Kodu Nedir?
Uçaklar kule ile haberleşirken kendilerini tanıtmaları için belirli bir standardı olan telsiz çağrı kodlarını kullanırlar. Çünkü ATC o sırada birden fazla uçakla telsiz görüşmesi yapmaktadır. Peki bu çağrı kodları nasıl belirlenir?
Aircraft call sign(uçak çağrı kodu) ın üç farklı standardı bulunmaktadır; bunlar Type-A, Type-B ve Type-C olarak adlandırılır.
Type – A
Bu çağrı kodu tipinde uçak markası veya uçak modelini + uçak kuyruk numarası(Kuyruk numarası hakkında ki makalemizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz) şeklinde iletişim sağlanır. Örneğin bir TC-DXD kuyruk numaralı Beechcraft Bonanza uçağı için “Beechcraft TC-DXD” veya “Bonanza TC-DXD” şekillerinde Type – A call sign alabilirler.
Type – B
B tipi çağrı kodunda uçağın ait olduğu şirketin uluslararası havacılık otoriteleri tarafından belirlenmiş çağrı isimleri kullanılır. Türk Hava Yolları için TURKISH, Pegasus Hava Yolları için SUNTURK, US Airways için CACTUS, British Airways için SPEEDBIRD gibi isimler kullanılır. Tüm listenin bulunduğu Wikipedia sayfasına buradan erişebilirsiniz. Type – B standardında havayolu çağrı adı + uçak kuyruk numarasının son 4 hanesi kullanılır. British Airways ‘e ait G-STBF kuyruk numaralı uçak için “SPEEDBIRD STBF” çağrı kodu alır.
Type – C
Bu çağrı kodu yönteminde ise Type – B ‘de bahsettiğimiz havayolu şirketinin çağrı ismi + havayolunun yaptığı seferin uçuş numarası şeklinde call sign oluşturulur. Türk Hava Yollarına ait TK1861 İstanbul Havalimanı – Roma–Fiumicino Leonardo da Vinci havalimanına uçuş yapan bir uçağın çağrı kodu “TURKISH 1861” şeklinde olur.
Geri bildirim: Uçak Tescil Kodu - Kuyruk Numarası Nedir? | Havadanadam