Uçak Yolculuğu Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda uçuşunuza rezervasyon yapma aşamasından uçağınıza binene kadar yaşayacağınız serüveni Havadanadam ailesi olacak sizinle paylaşmak istiyoruz.

 

Rezervasyonunuzu Yapın

Bir seyahat planlamadan önce yurtdışı seyahatleri için gideceğiniz ülkenin vize isteyip istemediğine, pasaportunuzun geçerli süresi olup olmadığına kontrol edin. Unutmayın bazen uygun uçak bileti bulmanız uygun konaklama yeri bulabileceğiniz anlamına gelmez biletinizi almadan önce konaklama fiyatlarını kontrol edin.

Biletinizi havayolunun kendi ofislerinden, telefon hattından, acentelerinden alabileceğiniz gibi; Havayollarının  resmi web sitelerinden, aracı websitelerinden(Skyscanner, Ucuzabilet, Momondo,vs.) alabilirsiniz. İnternet üzerinden bilet almanız kolayca fiyat karşılaştırması yapabilmenize sağlayacaktır.

Biletinizi alırken havayolunun size sunduğu hizmetlere bakın. Örneğin bazı low-cost havayolları size kayıtlı bagaj hakkı vermez. Bagajınızla uçağa binmeye çalıştığınızda sizden ekstra ücret talep edebilirler veya uçak içi ikramlar için sizden ücret talep edebilirler bu durumlarda ucuza aldığınızı zannettiğiniz uçak bileti size daha pahalıya patlayabilir.

Resim.1 Skyscanner Web Sitesi Ekran Görüntüsü
Kabin Sınıfı

Kabin sınıfı seçimi konforuna önem veren yolcular için önem arz eden bir konudur. Çoğunlukla bir uçuşta Economy Class ile Business Class seçenekleri bulunur bazı uçuşlarda ise bunlara ek olarak First Class seçeneği bulunmaktadır.

Peki nedir bunların farkları neden Business Class için Economy Class ‘ın 2-3 katı ücret ödemek zorundayız? Business Class kabin sınıfında öncelikle koltuk diz aralıkları daha geniştir, koltuklar genellikle tamamen yatarak yatak olabilme özelliğine sahiptir. Yemekler Ekonomi sınıfındaki gibi hazır gelmez menüden yiyeceğiniz yemeği siz seçersiniz ve uçan şefler sizin için yemeği pişirirler. Ayrıca uçak içi eğlence sistemleri bazı ekonomi sınıflarında bulunmaz ama Business Class ‘ta bulunmaktadır. Bunlarla birlikte uçağa binişte öncelik, havayolunun özel bekleme alanlarında uçağınızı bekleme fırsat sunar.

First Class çoğunlukla kendilerine özel bir alan olsun isteyen yolcular tarafından tercih edilir. First Class ta ise  Business Class avantajlarına ek olarak yolcuların  koltukları paravanlarlar ile ayrılır, bazı uçaklarda uçak içinde kullanabileceğiniz duş sistemleri gibi sistemlerle konforuna düşkün yolcular için imkanlar bulunmaktadır. Ayrıca kabin sınıfınızı yükselttiğinizde size ekstra bagaj hakkı sağlayabilir.

Resim.2 – Emirates Boeing 777 Business Class Koltuğu

Bavulunuzu Hazırlayın

Çoğu havayolu şirketi kabine 23x40x55 cm ölçülerinde ve maksimum 8kg ağırlığında 1 Adet kabin bagajı ve 1 adet kol çantası/laptop çantası ile uçağa binmenize izin verir. Ayrıca çoğu havayolu şirketi 1 adet kayıtlı bagajınızı da (Havayoluna bağlı olarak ortalama 20 ile 30 KG arasında). Bagajınız ile ayrıntılı bilgileri rezervasyon detaylarınızda bulabilirsiniz.

Ayrıcı kabin ve kayıtlı bagajınızın içerisinde taşıyabileceklerinizi havayolunun sitesinde bulabilirsiniz (Türk Hava Yolları için buraya Pegasus için buraya, SunExpress için buraya, Corendon Airlines için buraya tıklayarak bagaj kurallarını öğrenebilirsiniz.) Bavulunuzu hazırlarken unutmamanız gereken bir diğer husus gideceğiniz yerin hava durumu.

Bavulunuzu hazırlamadan önce gideceğiniz yerin hava durumunu internet üzerinden kontrol edin yanınıza alacağınız kıyafetleri ona göre seçmeyi unutmayın.

Ulaşım

Havaalanına ulaşım için önceden gideceğiniz havalimanının web sitesini ziyaret ederek sunulan toplu taşıma hizmetlerini görebilirsiniz.

Toplu Taşıma ile Seyahat Edecekler İçin

Yurtiçi uçuşlarınızda en az 1 yurtdışı uçuşlarınızda en az 2 saat önce havaalanında olacak şekilde kullanacağınız toplu taşımanın sefer saatini kontrol edin. Ulaşım kartı ile binilen bir araç/araçlar ise ulaşım kartınızın ve içinde yeterli bakiye olduğunu kontrol edin.

Özel Aracı ile Seyahat Edecekler İçin

Yurtiçi uçuşlarınızda en az 1 yurtdışı uçuşlarınızda en az 2 saat önce havaalanında olacak şekilde yolculuğunuzu planlayın. Navigasyon uygulamaları hızlı gitmeniz açısından size yardımcı olabilir. Aracınızı havaalanında bulunan otoparklara park edebilirsiniz. Ayrıca birçok havaalanın çevresinde bulunan havalimanı otoparklarından çok daha uygun fiyatlı olan otoparkları da tercih edebilirsiniz. Bu otoparklar genellikle havaalanına 10 dakika uzaklıkta bulunuyorlar ve havaalanlarına her 10 – 15dk  aralıklarla servisleri bulunuyor. Bu otoparkları Google üzerinden yapabileceğiniz ufak bir arama ile bulabilirsiniz. Unutmayın çevrede bulunan bu otoparkların bazıları için önceden telefonla/online olarak rezervasyon yapmanız gerekebilir.

Ayrıca Taksi, Havaalanı transfer servisi veren firmalarla ulaşım sağlayabileceğiniz gibi Garenta Moov ve benzeri dakikalık araba kiralama uygulamaları ile araba kiralayıp bazı havaalanlarının otoparklarına ücretsiz bir şekilde kiraladığınız arabayı park edebilirsiniz ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Havaalanına Giriş

Havaalanına girmeden önce uçuş özetinizde yazan terminale bakmayı unutmayın. Bazı havaalanlarında sadece iç hatlar ve dış hatlar olarak ayrılıyor ama bazılarında ise birden fazla iç ve dış hat terminali bulunuyor. Örneğin Terminal 1, Terminal 2, Terminal 3, Terminal 4 gibi. Uçuş detaylarınızda yazan terminalden içeri girdiğinize emin olun.

Resim.3 – İstanbul Havalimanı Giriş

Check-in İşlemleri

Havaalanına girdiğiniz, içeride bulunan bilgilendirici ekranlarda uçuşunuza ait bagaj teslim kontuarlarını görebilirsiniz. Uçuşunuza ait olan kontuara kimlik veya pasaportunuzu ibraz ederek uçak altına vereceğiniz kayıtlı bagajı teslim edebilirsiniz.

Havayolunun internet sitesi üzerinden Online check-in yapan yolcular online check-in kontuarında hızlı bir şekilde bagajlarını teslim edebilir, Online check-in sırasında aldıkları online biniş kartı ile fiziksel bir biniş kartı almadan kolayca uçağa biniş yapabilirsiniz.

Son zamanlarda ülkemizde yaygınlaşan self check-in kiosklarını kullanabilirsiniz. Bu kiosklara aracılığıyla biniş kartınızı alabilir bagajınız için etiket alıp self baggage drop noktalarına bavulunuzu teslim ederek sıra beklemeden uçuşunuza geçebilirsiniz.

Aşağıda Thai Airlines ‘ın hazırlamış olduğu Self Check-in Kiosk tanıtımını izleyebilirsiniz;

Bagajınızı teslim ettiğiniz zaman size verilen bagaj teslim fişini indikten sonra bagajınızı teslim alana kadar muhafaza edin. Bagaj kaybı, bagajda yaşanacak hasar gibi durumlarda sizden bu fişi ibraz etmeniz istenecektir.

Kapıya Gidiş

Bagajınızı teslim ettiniz, biniş kartınızı teslim aldınız artık uçağa binmeye hazırsınız Türkiye ‘den yurtdışına çıkacak Türk vatandaşları 5597 sayılı kanuna göre yurtdışına çıkış harcı ödemek zorundadır 10 ekim 2021 tarihiyle bu ücret 50TL ‘dir. Bu harcı havaalanlarında bulunan yurtdışı çıkış pulu satış noktalarında pul alarak veya Gelir İşleri Başkanlığı – İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödeme yapabilirsiniz(Bir sonraki başlıkta online ödemeyi nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.).

Terminalde ilgili kontrol noktasına gidin(Yurtiçi uçuşlar için Domestic Flights – yurtdışı uçuşlar için International Flights). Yurtiçi uçuşlarda kimliğiniz veya pasaportunuz ve biniş kartınız; yurtdışı uçuşlar için pasaportunuz ve biniş kartınız hazır olsun. Biniş kartınızı ve kimliğinizi kontrol edilirken yurtdışı uçuşlarında yurtdışı çıkış pulunuzun olup olmadığını veya online ödeme yapıp yapmadığınızı görevliler kontrol etmektedir. Eğer online olarak harcınızı ödediyseniz ilgili polis memurunun önünde ki ekrana bunun bilgisi düşecektir ve herhangi bir pul sorgulaması yapmayacaklardır. Bu aşamadan sonra gerekli güvenlik taramasından geçmeniz gerekiyor. Burada üzerinizde ve el bagajınızda maksimum 100ml kutuda sıvıyı kilitli poşet içinde bu alana sokabilirsiniz.

Kontrolden geçtiniz ve uçuşunuza vakit varsa burada bulunan lounge lara belirli bir ücret karşılığında girebilirsiniz. Bazı kredi kartları, biletinizin statüsü(Business Class, First Club) veya yolcu sadakat programları(Miles&Smiles, Skywards, vs.)  ile ücretsiz/indirimli faydalanabilirsiniz. Bu lounglelarda ücretsiz bir şekilde yiyecek, içeceklerden faydalanabilir, ücretsiz wi-fi hizmeti alabilirsiniz, rahat koltuklarda dinlenebilirsiniz.

Biniş kartınız üzerinde uçağa biniş saati(boarding time) ve kapı numaranız(Gate) yer almaktadır. Biniş saatinizden önce kapınızda olun. Bazı biniş kartlarında kapı numarası ve biniş saati yazmamaktadır, bu gibi durumlarda bilgilendirici ekranları kullanabilirsiniz ayrıca biniş kartı üzerinde ki kapı numarası ve biniş saati havaalanı, havayolu kaynaklı problemlerden değişiklik gösterebilir bundan dolayı kapınıza gitmeden önce bilgi ekranlarından uçuşunuzu kontrol etmenizde fayda var.

Kapınıza geldiniz ilgili memur uçuşa biniş için hazır olduğunuz anons etti biniş kartınızı kimliğinizi/pasaportunuzu hazırlayın memur biniş kartı ve kimlik kontrolünüzü yaptıktan sonra ilgili kapı köprüde ise direk uçağın içine götürecek olan köprüden devam edin, uçak köprüde değil de farklı bir park alanında ise size uçağa götürecek olan otobüse binin. Uçağa ilk girdiğinizde uçuş ekibi sizi karşılayacak, biniş kartınız üzerinde bulunan koltuk numaranıza göre koltuğunuza yönelin, koltuğunuzu bulamadığınız durumlarda uçuş ekibinden yardım isteyebilirsiniz.

Koltuğunuza oturmadan koltuk arasına girerek el bagajınızı baş üstü dolabına yerleştirin. Koltuğun arasına girerek peşinizden gelen yolcuların kolayca geçiş yapmasına olanak sağlayacaksınız. Koltuğunuza oturun kemerinizi bağlayan ve uçuş ekibinin sizler için yapacağı bilgilendirici anonsları dinleyin. İyi uçuşlar dileriz.

Resim.4 – Uçuş Bilgi Ekranı

Online Yurtdışı Çıkış Harcı Ödeme

Online ödeme yapmak için https://ivd.gib.gov.tr/ adresini ziyaret edin, ana sayfada bulunan Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme sekmesini tıklayın açılan ekranda Yurt Dışına Çıkış Harcı Ödeme butonuna tıklayın. Açılan ödeme ekranında TC Kimlik Numaranız, Adınız ve Soyadınız kutucuklarını doldurun ilinizi seçin Vergi Dairesi/Mal Müdürlüğü sekmesinde ise ulaşımınızın en kolay olacak vergi dairesini seçin çünkü yurtdışı çıkış planınız iptal olur ve ödediğiniz harcı geri almak isterseniz sadece seçtiğiniz vergi dairesine gidip ödediğiniz ücreti geri alabileceksiniz. Öde butonuna bastıktan sonra kart bilgilerinizi girerek ödeme yapabilirsiniz. Ödeme Alındısının suretinin baskısını almanı çıkabilecek sorunları kolayca çözmenizde yardımcı olacaktır.

Resim.5 – İnteraktif Vergi Dairesi Yurtdışı Çıkış Harcı Ödeme Ekranı

Unutmayın her havayolunun kendine ait farklı kural ve kaideleri olabilir, rezervasyon/biletiniz üzerinde yazan detayları okumayı unutmayın.

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Korumalıdır!