Suya İniş – Ditching Nedir?
Uçaklar günümüzün en güvenilir ulaşım araçlarıdır çünkü en ufak bir hata yüzlerce yolcunun hayatını tehlikeye sokabileceğinden ötürü yer hizmetleri görevlisinden pilotuna kadar uçuş operasyonunu gerçekleştiren tüm çalışanlar kural ve kaidelere harfiyen uyarak işlerini yapmaktadır. Bu disipline rağmen bazen insan hatası, aerodinamik hatalar gibi sebeplerden ötürü uçuş sırasında Acil Durumlar (Emergency) ortaya gelmektedir. Tabi bu acil durum senaryolarını yüzlerce kez çalışmış olan pilotlar yaşanan acil duruma en uygum olan senaryoyu uygulamaktadır. Bu senaryolardan biri Ditching olarak adlandırılan Suya İniş ‘tir. Suya iniş (ditching), acil bir durumda pilotların herhangi bir acil iniş yapılacak alan bulamaması durumunda uçağı suya indirmesidir. Pilotlar için son çare olarak adlandırılabilir.
Suya İniş için Acil Durumlar (Emergency)
Bir uçağın Suya İniş Yapabilmesi için uçakta itiş gücünü kaybetmesi gerekir. Uçağın itiş gücünü kaybetmesi çeşitli nedenler dolayısıyla olabilir bunlara örnek vermek gerekirse;
-
- İki motorun arızalanması:
- Motorlarda Yangın,
- Motor arızası
- Kuş çarpması
- Volkanik küllerin motorların çalışmasını durdurması
- İki motorun arızalanması:
gibi olayların yaşanması.
-
- Yakıtın Tükenmesi:
- Hatalı Yakıt Hesaplama – Alma,
- Rotada Yaşanan Zorunlu Değişiklikler, vb.
- Yakıt Beslemesinden Kaynaklanan Sorunlar:
- Uçakta yeterli miktarda yakıt olmasına rağmen pilotun yakıtı yanlış yönetmesi sonucunda çıkan motorlara yakıtın ulaşmaması,
- Arızalar, Mekanik Sorunlar, yakıt deposunda yaşanan sızıntılar, yakıt pompası arızları, vb.
- Yakıt Kirliliği
- Uçağa alınan yakıtın motor tarafından yakılamayacak derecede kirli olması
- Yakıtın Tükenmesi:
Uçağın itiş gücünü kaybetmesi durumunda pilotlar öncelikle çevrelerinde motor gücü olmadan süzülerek acil iniş gerçekleştirebilecekleri havaalanlarını kontrol ederler, bulamadıkları taktirde yerde bulunan insanlara zarar vermeden iniş yapılabilecek bir düzlük (tarla, yol, vb.) ararlar. Eğer düzlükte bulamazlarsa suya iniş (ditching) gerçekleştirirler.
Suya İniş Öncesi Kabinde Yapılan Hazırlıklar
Kokpit ekibi suya iniş öncesi kabin ekibine suya iniş yapılacağı bilgilendirmesi yapar. Kabin ekibi;
- Kabinde tehlike oluşturabilecek ekipmanları sabitler.
- Yolculara gerekli bilgilendirmeyi yaparak yerlerini oturmalarını ve can yeleklerini takmalarını ister.
- Acil durumda kullanacakları ekipmanları hazırlarlar.
Güney Afrika Havayolları tarafından hazırlanan uçuş ekibinin suya iniş (ditching) hazırlıkları
Suya İniş Sırasında Kokpitte Yapılan Hazırlıklar
Pilotlar suya iniş kararını verdikten sonra uçağın suya iniş checklistini(Checklist Hakkında Detaylı Bilgi için Tıklayın) uygularlar. Aşağıda örnek bir Airbus A-320 uçağının ditching checklist inin ditching öncesi ve ditching sonrası kısmını görüyorsunuz.
Checklisti sırasıyla anlatmak gerekirse;
- Before Ditching (Suya İnişten Önce)
- Cabin Basınç Modunun Otomatik Olduğunu Kontrol Et
- Motorlara ve Yardımcı Güç Ünitesine giden hava şalterini kapat
- Ditching butonuna bas
- Kabine çarpışma için KAPAN komutunu anons et
- Just Before Ditching(Suya İnişten Hemen Önce)
- Motorun Ana Şartellerini Kapat
- After Ditching(Suya İnişten Sonra)
- Hava Trafik Kontrolörünü Bilgilendir
- Motorların ve Yardımcı Güç Ünitesinin Yangın Söndürücülerini Devreye Sok
- Motorları ve Yardımcı Güç Ünitesini Deşarj Et
- Tahliye Prosedürlerini Başla
18 Nisan 2021 tariginde Florida ‘da eyaletinde gösteri yapan 2. Dünya Savaşından kalan Grumman TBF Avenger tipli uçak mekanik arıza nedeniyle suya iniş (ditching) yapmıştı.
Peki Yolcular Ne Yapmalı
Yolcular kabin ve kokpit ekibinin vereceği emirleri harfiyen yerine getirmelidir. İniş öncesi önünüzde bulunan bilgilendirme kartlarını okumanız sizin yararınıza olacaktır.
Tahliye (Evacuation)
Her zaman kabin ekibinin talimatlarını uygulamanız gerekmektedir. Tahliye sırasında size en yakın olan acil çıkış kapılarını gösteren ışıklar yerde veya baş üstü dolaplarının altında bulunur. Hiç bir eşyanızı almadan sivri topuklu ayakkabılarınızı çıkararak size gösterilen en yakın acil çıkışa yönelin. Eğer tahliye için uygun olmayan bir çıkışa yönelirseniz kapıda bulunan kabin memura sesli ve görsel olarak bunu size belirterek en yakın çıkışa yönlendirecektir. Acil çıkışlarda bulunan kaydıraklar(slides) yardımıyla uçağı ivedilikle terk edin. Can yeleğinizi kaydıraktan kaymadan hemen önce şişirin. Bu kaydıraklar tahliye sonrası uçaktan ayrılıp deniz botu olarak kullanılabilmektedir.
UNUTMAYIN UÇUŞ EKİBİNİZ BU SENARYOYU DEFALARCA ÇALIŞARAK EĞİTİMİNİ ALMIŞLARDIR. GÜVENLİĞİNİZ İÇİN UÇUŞ EKİBİNİZİN VERECEĞİ TALİMATLARA UYUN.
11 Aralık 2013 Yılında Hawaii ‘den kalkan Cessna 208B tipi uçağın kalkış sonrası motor arızası nedeniyle okyanusa iniş gerçekleştirmesi. Bu görüntüler uçakta bulunan bir yolcu tarafından çekilmiştir.
Burada verilen tüm bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Uçakta verilen bilgiler esas alınmalıdır.